Tam Değerli Taşlar, Elmas, Safir, Zümrüt, Yakut

safir yakut zümrüt mücevher kıymetli taşlar

Tam Değerli taşlar 4 adettir. Elmas (pırlanta), Safir, Zümrüt, Yakut.
Safir (Gökyakut), alüminyum oksitin (Al2O3) kristal formudur. Doğal olarak bulunur ya da üretilebilir. Mohs ölçeğine göre safir elmastan sonra en sert madendir. Sertliği Mohs sertlik skalasına göre 9'dur.

Safirler saf iken renksiz bir mineral olan korondumun bir çeşididir. Korindonun kırmızı renkli olanları hariç bütün diğer çeşitlerine safir denir.
Dünyanın en pahalı ve değerli taşları arasında bulunan safirler, sert ısılara dayanıklı ve muhteşem mavi renkte ve beyaz damarlı olurlar. Çok değerli bir mücevher olması onları aranılır bir hale getirmiştir.
Yeryüzünde en kıymetli ve ünlü safirler Hindistan'dan çıkmışlardır.
Bugün bilinen en büyük safir, 563 kıratlık Hindistan Yıldızı'dır ve New York doğal tarih müzesinde teşhir edilmektedir.
330 kıratlık olan bir diğer safir ise Asyanın Yıldızı adlı taştır ve Washington DC'de sergilenmektedir.
Kalp ve böbrekleri kuvvetlendirir ve tüm salgı bezlerini harekete geçirici özelliği vardır.
Psişik yetenekleri arttırır ve sezgi gücünü güçlendirir. Bundan dolayı yaratıcı ifadenin gelişmesinde büyük rol oynar.

Karışıklığın ortadan kalkmasına neden olup kozmik farkındalığı arttırır.

Yakut, erime noktası 2050 °C olan değerli bir taştır. Kırmızının çeşitli tonlarında olabilmaktedir. Yakuta kırmızı rengini veren içindeki krom elementidir.

Yakut, ilk lazer yapımında kullanılmıştır. Sanılanın aksine, yakutla lazer yapımı çok kolay olmamıştır. Zorluğun başlıca sebebi yakutun üç enerji seviyesine sahip olmasıdır.
Doğal olmayan yakutlar da bulunmaktadır. Sentetik olarak yapılanları ucuza maledilebilmektedir.

Yakutun sertliği 9.0'dır. Diğer bütün doğal değerli taşlar içinde daha sert olan tek taş elmastır.

Zümrüt (Be3Al2SiO6) beril mineralinin bir türüdür. Yeşil renkli, saydam tam değerli bir taştır.

Işığı kırma ve saçılıma uğratma gücü çok yüksek olmayan zümrüt, yakın değerdeki diğer değerli taşlara oranla fazla parıldamaz. En kaliteli zümrütler Kolombiya'dan ihraç edilmektedir. Burada zümrütler damarlar içinde kalsit ve pirit ile beraber oluşmuştur. Saf zümrütler çok nadirdir, zümrüt kristalleri genellikle başka mineraller (kapanımlar) ve küçük lekeler içerir. Bunun sonucunda sentetik zümrüt üretimine istek artmıştır. Bu sentetik zümrütlerin özgül ağırlıkları ve refraktiv indeksleri doğal zümrütlere göre biraz daha düşüktür.

Ural zümrütü diye tanınan taş aslında zümrüt değil, grenadır. Brezilya zümrütü ise aslında yeşil turmalin, Cape zümrütü ise prehnittir. Ayrıca akşam zümrütü olarak da anılan taş peridottur ve zümrüt değildir.

Mısır'daki zümrüt madenlerinin geçmişi M.Ö. 1650 yılına kadar uzanır. Zümrüt yüzyıllardır mücevher olarak kullanılmaktadır. Zümrüt geleneksel olarak Mayıs ayının doğum taşı olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bazı kültürlerde zümrüt 55. Evlilik yıl dönümü için geleneksel bir hediyedir.

Wikipedia'dan derlenmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar