Türkiye'de Bir Taş Kesim Ustası


Gülay Atıcı Ertan

Gülay Atıcı Ertan, hobi olarak başladığı taş kesiminde ödüllü bir usta oldu.
Taş kesim ustası Gülay Atıcı Ertan, dokuz yıl önce hobi olarak başladığı işinde, dünyada sadece 35 kişide bulunan sertifika ve madalyanın sahibi oldu. Zümrüt, safir, yakut gibi değerli taşları, Amerikan tekniği olan 'Meetpoint faceting' (Faset kesim) ile işleyen Ertan, yurtdışından yapılan transfer tekliflerini geri çevirerek, işini doğup büyüdüğü İzmir'de sürdürüyor. Ertan, Amerikan Kesimciler Derneği'nin (United States Faceters  Guild) düzenlediği, dünyadan 3 binin üzerinde sayılı kesim ustasının katıldığı yarışmada 2007'de dünya altıncısı, ardından dünya birincisi oldu.
Takı sektörünün Uzakdoğu'dan aldığı kesilmiş taşları işlediğini söyleyen Ertan, "Kızlarağası Han'da açtığım Nehir Taş Takı Atölyesi'nde bu işin Türkiye'de de yapılabildiğini göstermeye çalışıyorum" dedi.
Olimpiyat Hayali
Amacının doğal taş cenneti olan ülkemizde bu işin eğitiminin yapılması olduğunu belirten Ertan, "Dünyada binlerce insan yarışmanın yapıldığı Amerika'ya gidiyor. Eğer gerekli destek verilirse yarışmaları, hatta Taş Kesim Olimpiyatı adı altında uluslararası yarışmayı İzmir'de yapabiliriz. Kentin tanıtımına büyük katkısı olur" diye konuştu.
Zenginliği tanıtacak
İzmir'in turizminin ilerlemesini isteyen yöneticilerinin, işadamlarının, üniversitelerin bu işe al atmalarını isteyen Ertan, "Değerli taş kesimi büyük emeklerle yapılan masraflı bir iş. Bir tek benim mücadelemle bir yerlere gelinmez. Kendi emeklerimle hazırladığım zengin koleksiyonumu sergileyip, bu doğal zenginliğin tanıtımını yapmayı planlıyorum" dedi. Mustafa Oğuz
Meetpoint faceting nedir?
Kısaca nokta birleşmelerin esas alındığı bir kesim tekniğidir. Her bir yüzeyin sağındaki solundaki üstünde ve altındaki fasetlerle nokta olarak kavuştuğu, her bir taş için kritik açılarının hesaplanarak, özel en boy hesaplamaların yapıldığı, kuşak denilen kısmın fasetli ve cilalı olduğu bir tekniktir. Desende var olan yüzey sayısı (ki bu meetpoint için tasarlanmış standart pırlanta desende 73 tür) ortalama 4 bıçak görür. Yani pırlanta desende bir taş keserken 73x4=292 yüzey oluşturursunuz fakat bir seferde bütün nokta birleşmeleri sağlayamazsınız. Kullandığınız bir bıçakla bu 73 yüzeyi en az 3-4 sefer kesmeniz gerekir. Bu da demektir ki en iyi ihtimalle 73*4*3=876 kez  *10 lupla birleşme kontrolü yapmaktır. Bir taşın kesim süresi taşa göre değişkenlik gösterir ama küçük bir taş 4 saatten önce kesilmez. Taş ve desene bağlı olarak bir ayı bile bulabilir.
Gülay Atıcı Ertan



Arkadaşına Gönder

Yorumlar

Popüler Yayınlar